JOHN GUTHED PHOTOGRAPHY

Blog

Kön till digitaliseringen

Ojojoj. Där sitter du och undrar över digitaliseringen, hur långt den har kommit och om det finns något snabbt sätt att mäta det?

antagligen inte, men testa att gå till din lokala ICA och jämför köerna till de manuella kassorna med de till självscanningen. Ta nu en funderare på vilka det är som väljer vilka kassor, splittra sedan dig själv i atomer och diskutera med dem om vilka kunder du vill ha att göra med från och med nu.

Sista frågan, utslagsfrågan, handlar om varför inte fler scannar själva. Det är ju så enkelt? Så snabbt? Så korta köer? Jag har inget svar, men jag har en aning. En aning om att det handlar om det minst digitala av allt vi har - våra vanor. Och de bryter du inte så lätt om du vuxit upp med dem. Och varför skulle du? Ibland kan det vara ganska trevligt att byta några ord med den i kassan. 

Om du däremot vuxit upp med vanan att scanna själv - well, det är en  helt annan sak. Så hur många är de som gjort det? 

Bra fråga. Svaret? Många!

Bara i Sverige föddes - enligt SCB - närmare 2,8 miljoner människor mellan 1985 och 2000. De yngsta är i sena tonåren och har rimligtvis ungefär ett barnbidrag att röra sig med, de äldsta kring 30; med andra ord vuxna med inkomster och utgifter, ansvar och budgetar, resedrömmar och husrenoveringar. 

Vad har de mer gemensamt? De är alla dina framtida kunder, kollegor och klienter. Samt att de inte ser poängen i att stå i en kö för att se en annan människa scanna in deras varor, när de insett att de gör det mycket snabbare själva.

(Det här är ett segment från min föreläsning om Homo Faciens - den producerande konsumenten. Verkar det spännande? Det är det! Mer här.) 

John GuthedComment