John Guthed Photography
JOHN GUTHED PHOTOGRAPHY

Blog

Att skapa en historia

Det här med att berätta något i sociala medier. Det är inte helt lätt. 

För någon vecka sedan tog jag en bild på ungarna med min mobil. De stod och skrek på taket till en lekstuga, solen låg i ryggen och jag insåg att det kunde bli en bra bild om jag skymde ut solen med sonens huvud. Och det blev det. Även om bilder på ens barn knappas roar någon annan än de närmast sörjande, så blev det här på många vis en bra bild. 

Men det blev intressant sen, när jag gick vidare med den. 

För bilden som jag tog med min telefon, redigerade jag även i min telefon. Jag skickade den sen till Crimson - från samma telefon, mind you - som skickade tillbaka en 70 x 100 cm digitalprint för några hundralappar.  

Väl hemma ramade jag in och hängde den, och när jag ville kolla så den hängde rätt, ja då använde jag det inbyggda vattenpasset i min telefon (tips, leta upp kompassen, så hittar du det).  Sen tog jag en bild av arrangemanget med samma telefon, använde Focalmark för att få rätt hashtaggar och postade alltihop i sociala medier och i skrivande stund håller mitt Instagramflöde på att implodera av likes och glada kommentarer (iallafall om jag jämför med vad jag brukar dra in, jag brukar snitta på några hundra interaktioner per inlägg). 

Varför blev det så? 

Well, jag tror att det finns en rätt enkel förklaring här.  Det är lite roligt att allt gjorde på en telefon, det är det. Men jag tror att det faktum att jag gjorde det var den primära insatsen. Att jag tog mig tid, hängde upp och delade med mig av något för mig rätt självklart, men som kanske kan få någon annan att göra samma sak. Allt toppat med en lagom självironisk caption. 

Med andra ord - jag lyckades vara någotsånär relevant för andra genom att berätta något jag kan, som dels sparade dem tid och kanske till och med dödade lite tid åt dem. Frågan du alltså skall ställa dig nu är den här; vad kan jag som andra inte kan och hur kan jag visa upp det utan att framstå som en självupptagen dåre? 

Det enda som stör mig nu är att jag inte postade vid åtta ivkäll, som vanligt, utan vid 14, strax innan Amerika vaknat. Vilket råkar vara det land som jag har mest följare i(?)
 

John GuthedComment