JOHN GUTHED PHOTOGRAPHY

Blog

TIO TANKAR OM DIGITALISERING

Nu har jag pratat digitalisering och digitala konsumenter i snart ett år och här är några handfasta tips till dig som sitter och våndas över hur du skall förnya dig och dina medarbetare där du jobbar. Goda nyheter! Det är inte så jävla svårt att komma igång som det verkar. Inte om du börjar inifrån och ut.

- Släpp Powerpoint (eller, OK, uppdatera iallafall till senaste versionen). Kolla istället in Prezi, eller Keynote om du kör Mac. Ja, det är jobbigt att byta, men ge dem en dag och du kommer uppleva något du aldrig kännt med Powerpoint - att det blir som du tänker dig. Det och en ny lust att leva.
- Förbjud Verdana och Helvetica som typsnitt. Överallt. Hitta ett som är ni, inte alla andra. Ta hjälp av en AD om det är svårt. 
- Besök Unsplash.com för ett nytt, fräscht och helt gratis bildbibliotek till era presentationer. Eller använd Eyeem.com och deras AI för att ta fram bilder som säger vad ni vill ha sagt.  
- Släpp VPN-sargen. Lär istället dina kollegor vad ett riktigt lösenord är och hur tvåstegsverifiering fungerar. 
- Skaffa en molntjänst som fungerar. Som Box, Dropbox, Google Drive. Eller välj en helsvensk om du är oroligt lagd eller begränsad av juridiken.
- Sätt press på er mobiloperatör om att alla anställda skall ha 30 GB surf i månaden. Minst, och till ett bättre pris än vad ni betalar idag. Tjafsar operatören - byt ut dem.
- Förbjud lösenords- och uppdateringsfesten Skype. Peka isället på alternativen (som Wire, Blue Jeans, Google hangout eller Appear.in).
- Tvinga ALLA att köra minst hälften av sina möten som videokonferenser.
- Ta anteckningar i Notability. Eller Bear. Eller Evernote. Inte på papper. 
- Kör Slack för internkommunikation, eller välj för Guds skull en annan mailklient än Outlook. Inget fel på Outlook, men att bara maila med det är som att skaffa ett hangarftyg för att du gillar att fiska.


Viktigast av allt

- Ge alla anställda en pott, motsvarande ett friskvårdsbidrag, att handla sina alldeles egna IT-lösningar för. Vad som än fungerar för dem. Airtable för att organisera, Pipedrive för att ha koll på försäljningen, Premiumkonto på LinkedIn för att jaga kontakter, EasyPark för att parkera, what have you.

Kort sagt - vardagstricken som gör tillvaron lite enklare för just dem. Grejen är den att efter ett tag kommer de verkligt användbara tjänsterna sprida sig mellan dem och BOOYA! - du har satt fart på digitaliseringensprocessen, baby!

Då, eller med delar av ovan hjälpligt på plats, kan du fundera på de mer avancerade frågorna - hur du streamlinear användarupplevelsen på er site, klipper klick i köpprocessen, får fart på söker, konverterar oftare och vad ni i egentligen skall prata om i era surt förvärvade kanaler. Och för vem.